Skip to content

Waarom ga je eigenlijk naar een osteopaat?

Waarom ga je eigenlijk naar een osteopaat?

Welkom bij de eerste blog! Wat leuk dat u de tijd neemt om te lezen! Nu de praktijk een tijdje draait is er de mogelijkheid om eens te reflecteren. Hetgeen het meest is opgevallen is het feit dat mensen nog steeds niet goed weten waarom ze naar een osteopaat zouden gaan. Daarom leek het mij een goed idee om de eerste blog eens te gebruiken om daar inzicht in te verschaffen aan de hand van wat voorbeelden.

De meest uit het oog springend doelgroep binnen osteopathie zijn waarschijnlijk de zuigelingen, omdat hier binnen andere disciplines maar weinig mee gedaan wordt. Een bevalling gaat gelukkig heel vaak goed, maar ook een bevalling die ogenschijnlijk goed gaat is een hele impact voor het kindje. Een baby hoort eigenlijk te slapen, te eten, te poepen en plassen, en af en toe lekker ontspannen wakker te zijn. Als dit niet het geval is zal je dat merken aan de enige vorm van communicatie die ze bezitten en waar iedere baby goed in is: huilen. Dit is natuurlijk het duidelijkst maar ook onrust, overstrekken, voorkeurshoudingen, spugen, niet willen liggen of slapen horen er bij. Juist omdat osteopathie met de handen op zoek gaat naar de beweeglijkheid van verschillende weefsels is de communicatie van minder belang en kan er vaak een mooi resultaat bereikt worden bij de behandeling van baby’s en zuigelingen.

De meeste volwassenen herkennen zich in een patroon van zeurende pijn in de onderrug of nek- schouderregio, soms met hoofdpijn tot gevolg. Dit hoeft niet vaak te zijn maar je hoort je natuurlijk eigenlijk niet bewust te zijn van het lichaam. Waarschijnlijk heeft een deel van deze groep er al eens therapie voor gehad en moet het nu met oefeningen (die ze maar een tijdje doen) zelf gaan redden. Maar als u geen duidelijk moment van ontstaan heeft van uw klachten betekent het toch dat uw lijf zelf is gestart met het creëren van het ongemak. De klacht komt van binnenuit en een lichaam doet niets zonder reden. Hoewel de oefeningen dan misschien wel even helpen zolang ze uitgevoerd worden zal dit, uitzonderingen daar gelaten, nooit de oorzaak van de klachten weg nemen. Vanuit de osteopathische visie zal gezocht worden naar de achterliggende oorzaak van de klachten. Als de oorzaak gevonden en verholpen kan worden zal het lijf in de meeste gevallen ook stoppen met protesteren.

Een laatste grote groep waarbij osteopathie echt zijn meerwaarde heeft is bij sporters. Je lichaam is zo fit als de compensaties die je kan volhouden. Iemand die al eens door zijn enkel is gegaan heeft een groter risico dat er op termijn ook knie/heup of rugklachten bij ontstaan omdat er een disbalans kan zijn ontstaan bij het enkel letsel dat is opgelopen. Je staat als het ware ‘minder in je kracht’. Doordat je niet meer goed uitgelijnd staat kan je zeker bij sport terugkerende spierklachten ontwikkelen omdat je spieren je, naast dat ze een topprestatie moeten leveren, ook nog eens in je compensatie willen houden. Dit kan zorgen voor overbelastingsklachten, verrekkingen en scheuringen. Erg belangrijk om dus vanuit preventief oogpunt jezelf eens na te laten kijken voor het begin van je seizoen, voor je start met training van een groot evenement, of ook gewoon als je een drukke periode op je werk krijgt. Je kan meer hebben als je beter in je vel zit.
Dit zijn enkele voorbeelden maar uiteraard zijn er nog veel meer klachten waarbij osteopathie een goede invloed kan hebben. Wilt u naar aanleiding van deze blog wat meer informatie dan kunt u contact opnemen via de gegevens op de site. De blogs zullen maandelijks gaan verschijnen en we staan open voor suggesties dus wilt u graag meer informatie over een specifiek onderwerp hebben dan horen we dat graag! Like & Share!