Skip to content

Rugpijn en osteopathie

Rugpijn en osteopathie

Rugpijn en osteopathie.

We kennen het allemaal; rugpijn. Het is zo veel voorkomend dat bijna iedereen er wel eens last van krijgt. En dat worden er al snel verschillende termen gebruikt als ‘spit’ of ‘hernia’ of ‘acute lage rug klachten’.

Vaak begint het op dezelfde manier; je bukt om je koffiekopje van het bijzettafeltje te pakken of laat een pen op de grond vallen en voordat je weer recht staat is het je in de rug geschoten. Een herkenbare pijnscheut die erin schiet waardoor je daarna eigenlijk niets meer kunt doen. Het lijkt wel alsof de hele rug op slot zit en elke beweging geeft veel pijnklachten.

Als je vervolgens een aantal weken therapie hebt gehad (of niet) dan gaat het wel weer, maar later in het jaar schiet het er toch weer in! Hoe kan het dan dat het er toch weer inschiet?

Deze lage rug klachten kunnen worden veroorzaakt door verschillende zaken. Vanuit de osteopathie wordt er gekeken naar verschillende systemen zoals in de eerste blog al werd vernoemd. Het is dus zaak om te gaan kijken naar de oorzaak van deze rugklachten. Alles moet bewegelijk zijn; zo ook de organen in de buik die aan de rug vast hangen. Heb je ooit een buikoperatie gehad, of misschien wel een flinke buikgriep? Dan kan dit al een beperking geven op de bewegelijkheid van de buikorganen. Als deze via het bindweefsel aan de lage rug gaan trekken zal er altijd een spanning op de rug zitten en is de kans groter dat je rugklachten ontwikkeld.

Het bekken speelt ook een grote rol in lage rugklachten. Als het bekken niet in balans staat of er zit een bewegingsbeperking op het bekken, dan gaat het lichaam compenseren en andere delen van de rug aanspreken. Dit kan ervoor zorgen dat er een grotere bewegelijkheid ontstaat op de onderste 2 rugwervels. Banden en spieren zorgen (voornamelijk) voor stabiliteit in het lichaam. Maar als er meer bewegelijkheid is, zal er minder stabiliteit zijn en moeten de spieren dus harder gaan werken.

Een blokkade kan ook veel rug pijn klachten geven, als je bij een draai beweging een wervel blokkeert zullen er banden en spieren op rek komen te staan. Een blokkade geeft niet alleen maar door de stand van de wervel klachten, maar ook het zenuwstelsel wordt er door gestimuleerd. Dit noemen we fascilitatie. Fascilitatie zorgt voor gevoeligere spieren, hogere spanning op de spieren en soms ook uitstralende pijnklachten. Een blokkade geeft ook een ander beweegpatroon waardoor je anders gaat bewegen. Dit op zich kan ook al voor klachten gaan zorgen.

De osteopathische behandeling gaat verder dan het behandelen van alleen de spieren en gewrichten, het verhelpen van blokkades in de rug of het corrigeren van een beweegpatroon in de rug. Er moet gekeken worden naar het totaal plaatje. ALLES moet weer goed kunnen bewegen, anders is er een kans dat je na een paar maanden hetzelfde doormaakt.